Ouh ! Letihnya bergelar mak .

Friday, July 08, 2011

Assalamualaikum.

Sebelum tu, senaman mulut dulu, 123 say cheseeeeee ! 

Dalam usia 16 tahun aku suda bergelar mak, wah, dasyat tak? dasayat tak? kau boleh buad? penat nya Ya Allah hanya tuhan je yang tahu, baru lah aku tahu sekarang macam mana penatnya mak aku layan kami adik beradik, bangun seawal 5 pagi, siapkan makan pakai kami nak pigi scola, prepare baju ayah aku nak pigi kerja, kemas rumah lagi, masak fulak. 

Ouh, sungguh aku tidak mampu.

Cuak tak? mak aku kena pigi pahang dgn secara tetibanya, perhimpunan BERSIH bagai tu lah punya pasal, kemarin dulu, kak aku dgn kalutnya call :

" Ayang, esok mai rumah kak long boleh tak ?"

" Hah? nak p naik apa? tak kan sorang kot? Acik ikut tak? "(bab gelojoh aku lah orangnya)

Disebabkan laki kak aku merangkap abang ipar aku ada operasi, sebab aku kena scola, mak lah yang pigi sana,  terpaksalah aku ambil alih duty mak aku kat rumah nih ha. Letih !

Tapi aku tak ada lah bangun awal macam mak aku, matahari dah penat senyum sorang sorang baru lah aku reti bagun. dah bangun tu, mula lah buad breakfast se fast fast yg mungkin. tengok baju dalam mesin basuh, bapak banyak, setaun ke hapa tak basuh nih. mula lah aku menjerit 

" Aciikkk ! kemas rumah, ambil ayam dalam peti ais nak goreng mee ! sapu sampah sikit !"

Serasa aku, mak aku tak ada lah nak jerit segala bagai, tapi serius kalut. Aku pon tak tahu lah macam mana mak aku buad kerja dalam masa yang sangat pantas, blink ! semua nya dah siap. 

Susah qopenya nka jadi mak ni kan, so , jangan lah kau nak salahkan mak kau kalau ada apa apa yg tak kena, dia dah cuba buad yang terbaik mungkin untuk anak anak dan suami.

Hargailah mak kau selagi Allah berikan MAK keapada kita .



moga hidupmu sentiasa dilimpahi rahmat ^^

kbai

You Might Also Like

3 comment/s

  1. insya-allah nanti awak pun begitu juga satu hari nanti kan bila dah kawen... :)

    Cita-Cita Si Anak Kecil

    ReplyDelete
  2. HEHE,
    harap yang baik lah bakal berlaku ^^

    ReplyDelete