Diploma in Physiotherapy UiTM

Tuesday, March 22, 2016

Assalamualaikum.


Semalam dok asyik tweet karat, toink dapat direct massage. Berdebar hati sis mana tahu jodoh bagi salam ka kan. Okay soalan sahabat berbunyi..






Okay izinkan syuhada berkongsi sedikit ilmu tentang Diploma Fisioterapi. Alhamdulillah lepas spm sebenarnya result tak melayakkan masuk fisio ni, then syuhada masuk Pra Diploma jugak bawah UiTM for half year. So, situ dah makan masa about a year. 

Tapi takpa, biar lambat asal selamat. Hm

Untuk kelayakan masuk kos Fisioterapi boleh cekidaut sini. Cari kod kos under number 15) Fakulti Sains Kesihatan HS1114. 


Okay, Physiotherapy ringkasnya bermaksud physio from word physiology (fungsi) dan therapy (penjagaan, rawatan atau pemulihan). So Physiotherapy adalah memulihkan fungsi.

Fungsi apa yang dipulihkan? Tubuh badan manusia. 

Belajar apa ja? First, belajar pasal anatomy badan which is sangat basic. *basic pun susah nak ingat huhuhu* Belajar pasal banyakkkkkk sangat diseases atau penyakit dan how to solve that problems. Mostly exercises, correct way of exercises. 

Urut? Ya, belajar mengurut tapi bukan 3 tahun belajar mengurut sahaja. 

Berapa lama diploma? 3 tahun, 6 semester, last sem fully practical 4 months. Ni subjects physiotherapy UiTM for 6 semesters. 





Susah tak kos ni? Belajar, inshaAllah akan ada susah ada senang. Bagi syuhada sendiri, tak mudah kos ni kalau tak minat dan tak ada usaha nak belajar. Banyak benda baru dan terms yang tak pernah dengar kena belajar. Everything new, lain dari apa yang belajar dekat sekolah. 


Untuk diploma, akan ada practical di hospital start sem 3. We meet real patients jeng jeng jeng

Syuhada sekarang baru sem 4, and ada banyak lagi yang syuhada kena improve. Jangan banyak main and anggap mudah kos fisio ni. Dia punya tough sampai mostly kawan kawan macam takmau lah sambung degree fisio ha ha ha. Kita berhadapan dengan something alive, manusia. At least prepare kerajinan


Dekat UiTM ni facilities semua torbaikk. Bilik kuliah, lab, gym, surau everything perfect! Ada lah lack sana sini sikit biasalah manusia ihiks.


Klinik Fisio

Lab 

Baju practical

Dewan FSK 2,3,4. Baju koperat

Klinik Fisio. Baju wajib pakai sampai lusuh

Kalau ada soalan, boleh comment tau. InshaAllah syuhada berlapang dada nak jawab ok bai 





You Might Also Like

10 comment/s

  1. oing3... dapat direct pm ingat dr jodoh yer .. :D
    ooo amik fisioterapi. bgus2..
    salam perkenalan yer..

    Jalan2 sini.. Jom baca,,

    Penting ke penggunaan https dalam SEO Ranking?> site.

    ReplyDelete
  2. Macam best baca bab physio ni kan. Yup tak ada benda yang senang kn kalau nak berjaya. Salam perkenalan. ☺

    ReplyDelete
  3. InshaAllah best :) Hahh kannnnn hehe hi ain :)

    ReplyDelete
  4. salam dik, nak tanya.. diploma and degree punya silibus sama ke? ke ada lain sikit?

    ReplyDelete
  5. Salam, akak sy nak tahu sngt result spm akak brapa dulu? sbb akak ckp result akak sbnrnya x layak untuk kos ni, so sy nk thu.. sbb sy nak sgt kos ni tp x layak sbb BI sy C. :((((

    ReplyDelete
  6. hi sis! nak tanya kalau course ni kena face fizik lagi ke? ke memang teros tinggal fizik dh?

    ReplyDelete
  7. salam, kalau diploma buat kat uitm mana eh?

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum kak syuha... Nak tanya kalau diploma fisio ni kena pure science je ke? Kalau science biasa boleh tak?

    ReplyDelete
  9. Assalam, akak boleh ke kita tukar kos time dh dpt tawaran masuk ke uitm,cam nursing tukar ke fisio?😊

    ReplyDelete