Backpack Trip: Jakarta - Yogyakarta - Bandung 9D

Tuesday, December 05, 2017

 السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ



This is my first time i share my journey (backpack) trip. I am writing this entry wishing that it can help those yang akan ke sana nanti. Enjoy!


I pergi trip ni with 2 of my friends yang it should be 3 actually :( but Aimi ada hal so she had to cancel it :( 


Day 1 l 26 July 2017

Kitorang bertolak dari Kedah naik bas 2330 and it took us about 6 hours to arrive at Putrajaya then we took ERL to KLIA2. Flight kitorang pukul 0950 so sempat bersihkan diri semua dekat KLIA2. Dua jam dalam flight, sampai around 1200 but it was 1100 in Indonesia sebab sana lewat sejam dari Malaysia.

Sampai Soekarno-Hatta International airport, kitorang ambik bas terus gerak ke Station Gambir. Tips: Jangan eksaited beli simcard dekat airport, cari kedai lain yg mana harga lagi murah. Survey harga, so rasa macam berbaloi for internet we bought 30GB/1month SimPATI for IDR110000 at Gambir. Indonesia punya simcard lain, dorang ada just for internet and another type for call and sms semua tu. Then dorang ada divided data to 3G, 4G, Whatsapp, midnight and local. So kalau habis guna yg for 3G and 4G habislah cerita dia huhu guna midnight jelah. Mostly foreigner akan beli yang SimPATI sebab coverage dia luas semesta alam sampai masuk gua pun dapat 4G!

Then cari locker simpan bags, kitorang gerak jalan cari food street. Lepas makan, pergi Monumen Nasional (MONAS) just to kill the time sementara tunggu train to Jogja. Sejarah MONAS boleh baca sini.

Monumen Nasional (MONAS)


Dekat Jakarta, we spent time tak sampai sehari pun, malam naik train from Pasar Senin to Jogjakarta. Train ekonomi class for 8 hours is not a joke guys ;( haha but bestla dapat merasa!

Day 2 l 27 July 2017

Safely arrived at Jogja, simpan beg semua tukar baju yang dah pakai dua hari huhu jalan jalan dekat Malioboro street. Perfect place lah kalau nak beli ole ole kat sini, yang banyak berunsurkan batik. Check in EDU hostel pukul 1400, and guess what Yusri ajak jalan beb dari station ke hostel masyaAllah hilang kaki sis "Biasalah kata backpacker" hah. Rest, malam keluar cari makan at our fav gerai makcik ayam goreng pecel. 4 days berturut makan situ sebab sedap ya rabbi plus murah

Day 3 l 28 July 2017

Dekat Jogja kitorang ambik driver (supir) sebab nak dirve sendiri macam banyak risiko. Harga kira one car for IDR 150000/day. Kalau pergi lagi ramai lagi murah, sebab kitorang bertiga so macam habis banyak jugak la dekat situ. Sokay kita move on hehe. First place was Taman Sari & Masjid Bawah Tanah. Entrance fee IDR15000.

Taman Sari

Masjid Bawah Tanah

Next kitorang ke Candi Prambanan yang terletak di Taman Wisata Prambanan. Candi Prambanan adalah candi Hindu terbesar di Indonesia, sekaligus salah satu candi terindah di Asia Tenggara. Entrance fee IDR40000.



After 2 hours, we move to Gunung Merapi. Entrance fee IDR10000/car. Dekat sini wajib sewa jeep untuk ke atas. And dia punya jeep wa cakap lu the best! Jeep takda bumbung, pandai lah pegang kuat kalau taknak tercampak keluar haha. Jeep ada 3 choices for the routes. Short, medium and long routes. Harga pun berbeza. For short route, IDR350000 and just tambah IDR100000 lagi for next route. Kitorang try yg short dulu. 

Apa beza semua routes? Tempat persinggahan. First singgah 3 tempat, and tambah another place for next. That 3 places are museum omahku memoriku, kawasan rumah yang dimusnahkan lava Gunung Merapi pada tahun 2010, batu alien batu yg menyerupai muka orang and lastly Bunker kaliadem. Macam kubu la untuk orang dulu berlindung bila gunung merapi meletus. Kubu ni boleh muatkan 40 orang, sad story is ada yang pernah maninggal dalam kubu tersebut sebab lava terlalu panas menimbusi bunker.




Day 4 l 28 July 2017

We woke up at 0200, why? Haha sebab nak tengok sunrise dekat Punthuk Setumbu. Subuh sana 0430 so around 0530 langit dah start cerah. Entrance fee IDR15000. Unfortunately tak dapat tengok sunrise sebab memang dah hujan 2 3 hari. Apa lagi ambik gambar jelah.



Oh! Punthuk Setumbu ni kena hiking sikit so make sure fit sebelum pergi!

Next, kita pergi Candi lagi. Candi Borobudur. Entrance fee IDR40000. 



Petang sikit gitu, kitorang gerak ke Pasir Gumuk & Pantai Parangtritis. View kat sini memang so lit!





Day 5 l 30 July 2017

Last day in Yogyakarta, kitorang shopping ole ole and jalan jalan sekali lagi dekat Malioboro street yang rupa rupanya lagi panjang namati deretan kedai kat sana. Okay pada yang plan nak pergi Bandung next, pleaseee jangan terpesona sangat dengan kain batik, kain pasang, baju batik dekat sini (Malioboro street). Bandung offer you harga yang jauh lagi murah!!


Day 6 l 31 July 2017

Train from Jogja to Bandung took us about 8 hours. Sampai terus simpan beg, breakfast bubur ayam masyaAllah sedap banget. Then terus jalan ke Paris Van Java yang ala ala JPO. So many outlets! Murah gila! Around 1400 gerak dari Paris Van Java untuk check in De' Halimun Guest House. So nothing much, rest and keluar cari makan malam.


Day 7 l 1 August 2017

Bandung macam mana? Macam kau pergi Genting and Cameron gitu. Kitorang start with The Farm House, entrance fee IDR25000. Yang best dekat sini The Hobbit house. Tiket masuk jangan buang boleh tebus fresh milk. 





Next, we went to The Lodge Maribaya. Ada apa kat sini? Tempat paling best nak ambik gambar berjuta lemon sebab scenery sangat breathtaking! And ada each spot yang berbeda attraction ya, and each spot berbayar IDR10000.

Image result for the lodge maribaya lembang bandung
Gambar google sebab kitorang tak try huhu


So ambik gambar kat bangku je haha

Langsung ke Wisata Pinus sebab dekat Jogja tak sempat pergi. Entrance fee IDR7000 and macam biasa each spot untuk bergambar berbayar so kita ambik gambar yang free je hah




Last persinggahan was Floating Market, no pictures cause backpackers lapar tahan lipan. Google ye ;)

Okay, jejak Bandung wajib k ni wajib! Try brownies Kartika Sari kalau tak menyesal menangis tepi bucu katil pun tak habis menyesal. 

Image result for kartika sari brownies
This one okayy!

Day 8 l 2 August 2017

Okay ni part paling eksaited i nak story uolls! Tempat paling murah nak beli kain telekung, kain sulam, kain batik, pelikat, baju batik ayah mak atuk nenek! 



You Might Also Like

4 comment/s

  1. Wahhhh..Seronoknya bercuti...huhu

    ReplyDelete
  2. bestnya tapi kenapa tak try naik dekat The Lodge Maribaya tu? Antara salah satu wishlist tapi entah bila dapat pergi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab pergi backpack so bajet dah kureng sikit last last trip tu hehe tapi dah masuk pun puas hati sebab tempat dia memang breathtaking 😍

      Delete
  3. Alhamdulilmah rezeki memang best kalau ada rezeki teringin nak repeat ��

    ReplyDelete